Friday, May 28, 2010

Imam itu muda.

Cuti mingggu pergi tanjung bidara ,
Assalamualaikum dan hai pembuka bicara.

Okay entah apa punya pantun. Kali ini aku nak cerita pasal rancangan realiti terbaru dan pertama di dunia tak salah aku. Imam muda ? Mesti dah ramai antara kita yang dah tahu tentang program ini kan ? Mana tidaknya sana sini situ duk heboh tentang program ini. Agak kurang kita lihat di television Malaysia menyiarkan rancangan berbentuk sebegini mana tidaknya boleh dikatakan semua rancangan realiti hari ini mengenai nak jadi artis dan segala macam. Its a good news to hear about this program. Untuk yang tiada astro cepat pergi beli sekarang kalau tak rugi okay. Okay astro, hangpa boleh bayar royalty lebih untuk aku nanti. Hehe.
Mari sini aku ceritakan sedikit tentang imam muda ini. Tajuk pun imam muda kan  so semestinya yang muda-muda sahaja pesertanya . Tak penting pun itu. Okay Imam Muda adalah sebuah program siri pencarian tentang sekumpulan remaja lelaki Islam yang dihasilkan oleh Astro dengan bantuan dan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) bertujuan untuk mencari Imam Muda yang serba boleh dan terbaik di Malaysia. Peserta semua akan diberi tunjuk ajar selama 3 tahun bulan.

Okay nak tahu apa ganjarannya ? Mereka yang terpilih menjadi imam muda ini akan dapat wang tunai RM 20,000 dan sebuah komputer riba Apple Macpro! Ohh tak menarik ye hadiah ? Nanti dulu ada lagi okay pemenang juga akan dapat pakej menunaikan haji secara percuma berserta sebuah kereta! Tak puas hati juga ? Okay bagi yang paling best lah iaitu penajaan penuh biasiswa di Universiti Antarabangsa Madinah dan yang paling penting juara akan ditawarkan jawatan sebagai imam di sebuah masjid utama di Wilayah Persekutuan. Haa kan dah tergamam. Hahah.

Aku nak cakap sedikit mengenai pengetua imam muda ini pula. Aku rasa kagum betul dengannya iaitu Ustaz Datuk Hassan Mahmood Al-Hafiz. Cara dia cakap di tv wahh buat aku bertambah kagum. Bila iklan dia muncul aku takkan lepas. Ingat lagi ayat dia cakap sebuah program yang bakal memecah tradisi mambentuk imam beridentiti. Wahh best betul. Hee


Okay mengenai waktu siarannya pula. Imam Muda Kapsul akan disiarkan pada hari isnin hingga khamis jam 6.55 petang ulangan pada jam 11 malam. Rancangan ini memaparkan kelas-kelas yang telah mereka hadiri you know like a diary or a journal. Hahah itu ayat Hanis Zalikha. Selain itu ada juga Imam Muda pada hari jumaat jam 9 malam ini merupakan rancangan penentuan prestasi semua calon selepas melalui praktikal dan ujian berdasarkan tema setiap minggu. Akhir sekali ia disiarkan serentak di 3 saluran astro iaitu astro ria, oasis, prima dan @15.

35 comments:

  1. pergh!
    hadiah die memang best laa!
    hehehh!
    tapi takut niat lain plak tgk cite neh!
    hadoiii.
    hehhe

    ReplyDelete
  2. wah, dah macam blog astro plak. (:
    N baru tengok tadi.
    leh layannn gak progrm nie.

    ReplyDelete
  3. aku suka asyraf tapi da kawen
    uwwaaaa
    xpe la kan
    hihihi

    ReplyDelete
  4. besh2!!
    focus 0n wakil jB la der..
    idup jB.0oyeah! :)

    ReplyDelete
  5. fuyoo..
    best nyer twran dy..
    dah lme lah tak tgk tb ni..
    taw pn ada..

    ReplyDelete
  6. memang TERBAIK! :)
    first task dah kene uruskan jenazah.mmg mencabar.

    ReplyDelete
  7. tidak pernah tgk.
    x de kesempatan.. tp adiah die mmg walaweiyh.. mantap!

    ReplyDelete
  8. memang mantop..ni yang kene tengok nih..huhu

    ReplyDelete
  9. wah...umi sy sgt suka rancangan ini...
    sya sokong johorian!! heheee..buleh...

    ReplyDelete
  10. woaaaaa asenya program nie mmg syok uh !
    harap lah dpt menandingi program AF & SEHATI BERDANSA tuh
    HADIAH dpt menunaikan haji tuh mmg terbaek =)
    boleh cari calon suami teeehee

    ReplyDelete
  11. xdpt tgk 1st episode :( blk kmpg hr tu..huhu

    ReplyDelete
  12. terbaikkkk!!!! =)SHUKEESHUKEE tgk..

    ReplyDelete
  13. ada award utk awak ...sila ambil di blog saye

    ReplyDelete
  14. yeahhh yeahh aritu ade tgk time auditionnnn. bestt

    ReplyDelete
  15. tak berpeluang nak tengok lagi (:

    ReplyDelete
  16. cane dye pilih eh?haha..*bajet macam boley masuk*

    ReplyDelete
  17. hohoho best lak ad rancangn cmnih
    bole kalahkan af =.="
    syg ak xde astro pun kot snih hohoh

    ReplyDelete
  18. tak pernah tengok. tapi macam best. :)

    ReplyDelete
  19. to reen sofee : haa tulah pasal best betol hadiah dia kan ?(: haa hope biar niat yg baek2 je. jauhkan niat2 yg tak elok. tehee

    to thegadis : hahah tulah pasal. mcm astro plak kn. mmg layan. jgn lupa tgk episod akn dtg. (:

    to lya colours : ohhh asyraf ? kalo cmtu amek yg tak kawen lg lah. syakir ke ? hahah maen plih2 pulak nih. (:

    ReplyDelete
  20. to kaka : ohhh sokong jb lar nih. takleh2. i sokong hazran dr n9 tuh. hehe(:

    to farhana : mmg best hadiahnya. so tgk lah apa lagi. heh(:

    to GI ; wahh betul tuh kak dyba. best2(:

    ReplyDelete
  21. to ainaa : yeahh mmg walaweih. hahah. nanti tgklah yek(:

    to syafiqah nabilah : okay pergi sekarang tengok. jgn miss. hee(:

    to aisyah : ohhh ur ummi suka ye ? tak tak org negeri 9! cehh lebih pulak(:

    ReplyDelete
  22. to azaliah : yeahh betul tuh. asyik program nyanyi je kott. calon suami ? wahh sampai ke situ pulak nih. hermm(:

    to didie ; ohh ala siannya. takpe nanti ada ulangan tgk okay. hee(:

    to myravea : sukeee jugakk!(:

    ReplyDelete
  23. to azua : ohhh thank you kamu(:

    to cik akma : ohhh tu baru time audition, yg sebenarnya lg best. hee(:

    to syida shukor : ohh takpe, nanti boleh tgk punya(:

    ReplyDelete
  24. to kembatolo : hahah. cane dia pilih ? itu juri lah yg tau. saya bukan juri. huu. nak try ke ? boleh je apa salahnya, tp akan dtg punya ya. hehe(:

    to fakhrur : ohhh. takde astro ke ? belilah. hahah senang je i cakap. boleh tgk youtube. okay ?hee(:

    to fitriah : try lah tgk nanti. mmg best(:

    ReplyDelete
  25. wah, kawal niat..kawal niat...IMAM Muda ni..bukan AF!

    ReplyDelete
  26. layan gak imam muda ni..
    realiti program yg fresh

    ReplyDelete
  27. hye dear..thanks for visiting my blog..i've link urs too =)

    ReplyDelete
  28. hehe,,, suke gak program ni. bagus, mknan rohani :)

    ReplyDelete
  29. wah , betul betul jelas penerangan tentang imam muda ini . ni yg buat sy nak tengok jumaat ini .
    *nmpk sgt aritu punye x tengok . adeh -_-'

    ReplyDelete
  30. to cik bunga : wahhh. betul2 kawal niat nih. heh

    to GI ; terima kasih kak dyba(:

    to alina : thankss(:

    ReplyDelete
  31. to faradeeba : yup, betul itu.(:

    to iekah : terimas(:

    to zeri : yup. bukan setakat makan je minum sekali. tehee

    ReplyDelete
  32. to munira : hehe. jgn lupa tgk ye. (:

    ReplyDelete
  33. terbaek lah hadiah. baru lah semangat oh.

    ReplyDelete