Monday, May 24, 2010

Dejavu bukan dejamu.

Ketika marketing group discussion aku dan rakan borak borak then one of my friend said that dia rasakan dia pernah alami peristiwa itu. Dan dia cakap that was dejavu. Okay from that lah aku ada idea nak tulis tentang dejavu nih. Aku selalu je bila pergi je mana mana mesti  rasakan benda tu macam dah jadi tapi bila nak ingat memang tak akan dapat.Sebenarnya selama ini aku tak tahu pun apa itu dejavu. Hanya pernah dengar dari nama filem kot. Thank you to my friend.  

Mari sini. Aku nak awak semua ingat balik sepanjang awak semua hidup pernah tak alami perkara yang kita rasa macam dah pernah berlaku ? Ya Allah macam seram pulak kan. Okay okay bukan bermaksud menyeramkan pun. Ini terbukti normal as a human. Kajian menunjukkan bahawa 70 peratus daripada manusia di seluruh dunia alami benda ini. So lagi 30 peratus tu pun normal juga okay cuma dorang tak alami lah benda tersebut.

Ada ulamak mengatakan bahawa manusia dikatakan sudah pun menerima takdir hidupnya sebelum dia dilahirkan. Justeru perjalanan hidupnya telah tersusun kemas. Walau bagaimanapun, manusia mampu membuat pilihan untuk membentuk hidupnya sendiri, dan perjalanan hidup alternatif berdasarkan pilihannya itu juga sebenarnya telah ditulis. Kadang-kala seseorang itu menerima imbasan akan pembentangan perjalanan hidup yang ditunjukkan kepadanya di alam roh.

Faham tak ? Okay macam nih.
1st, Kita tidur.
2nd, Time tuh roh berjumpa kawan lama juju.(korang tahu kan waktu tidur roh berjalan)
3rd, Kita bangun.
4th, Esok atau lusa atau seminggu lepas itu kita berjumpa kawan lama juju.

Maknanya sekarang nih, dejavu nih sebenarnya manusia alami ketika tidur dimana pada masa itu kan roh kita berjalan. Then roh kita pernah melalui benda itu. Dan membawanya ke alam realiti kita. And kalau korang nak tahu dejavu ini boleh membawa kepada psikik. Dimana lebihnya dejavu yang membawa kepada sesorang itu dapat tahu apa akan jadi pada hidupnya.Okay habis sudah, omelan amat dialukan. Ecehhh.

26 comments:

  1. oh! betulkah roh berjalan?.........saya tidak ketahuan....

    ReplyDelete
  2. saya pernah dgr pasal dejavu ni jugak..hoho
    sy pon pernah gak mengalami dejavu ni...
    (^_*)

    ReplyDelete
  3. blog comel! kunjungan balas ni..trima kasih krn terharu.. ;)

    ReplyDelete
  4. nice blog n n3..visit mine if free k.;D

    ReplyDelete
  5. to netti: ohhh yelahh, tak tahu ehh ? tulah org kata tidur tu kita mati sekejap. huhu

    ReplyDelete
  6. to walk : haha betul lah, takkan tipu pulak. keke

    to miss indulgence : haaa, normal lah tuh. heh

    to rin : ohhh thank you (:

    to suhaisweet : okay, no prob(:

    ReplyDelete
  7. waaa..mcm seram je dejavu ney. BTW, hana pon bayak kali gak alami. Kadang2 bila buat sumting tu, hana rasa macam hana pernah buat benda yang sama sebelum ni. Betul2 sama. Then kalau pergi somewhere...rasa macam kite pernah pergi tempat tu..

    ReplyDelete
  8. kalau eyda, always mimpi bnda yang sama. and bila mimpi tuk kali ke-2 mesti dlm mimpi tue, eyda rasa mcm penah happen jer. itu dejavu gak ker?

    ReplyDelete
  9. act, marel kurang phm pasal dejavu ni..
    but, i really like this entry..interesting!

    ReplyDelete
  10. hi dear, sudah follow tau..thnks follow mommy pinky ;)

    ReplyDelete
  11. Saya rasa cam pernah jumpa coki-coki,err dejavu kot :)

    ReplyDelete
  12. hey thanks for the visit and the comments
    i do follow u
    thanks keep reading my blog aite? xoxo

    ReplyDelete
  13. ehh...urm, seyes ckp x penah dgr dejayu ke dejavu..hehee..tpi skrg da tawu..tanx!!

    ReplyDelete
  14. boleh tak kalau nak suruh roh bejalan gi main ice skating? hehehhehe

    ps: mane shoutbox?

    pss: u play guitar? :D

    ReplyDelete
  15. ye...itu dejavu. ku pnh bc ini..:)

    ReplyDelete
  16. okey. agak seram jugak kalau baca. haha!
    tuh lah. ade jugak rase macam pena mimpi je bile someething jadi. dejavu. (:

    ReplyDelete
  17. to anne boleyn : haaa. betol kan. dejavu lah tuh. hee(:

    to miss eyda : emmm. dejavu jugak kot miss. hee(: thanks btw.

    to marel : ohh thank youu(:

    ReplyDelete
  18. to mummy pinky : okay thanks mommy. hee(:

    to aideal fitri : ohh yeke ? haa dejavu2. keke(:

    to aien, nina : thankss(:

    to sufy : ohhh no prob(:

    ReplyDelete
  19. to syira : hahah. boleh kott. (: emmm shoutbox ? takde, bnyk sgt dekat blog. ohh boleh lah cukup makan maen nye. hermm.

    to cik bulan : time kaseh(:

    to nuraimyasmin: hee, seram kot.

    ReplyDelete
  20. makne nye kite bole tahu la sikit sikit ape akan berlaku ??

    ReplyDelete
  21. to sopy : hermmm. tak tahu nak cakap cane. (;

    ReplyDelete
  22. eh...tak pernah tau lak coki...betul ke?

    off topic-thanks for following my blog but apsal i x dpt follow u ek?

    ReplyDelete
  23. i've experienced it before :)

    ReplyDelete
  24. to siti nur fadhilah : haaa yup2, betol lah. hee(: ohh tak dapat follow ? emmm tak tau pulak i. huhu

    to eyra : ohhh, tq sharing here(:

    ReplyDelete